Sisustussuunnitteluja ja haaveita
Kahdeksan vuotta sitten, vuonna 2017, koin pienoisen eksistentiaalisen kriisin. Minulla oli voimakas halu ja tahdo saada tehdä elämässäni jotain vaikuttavaa, jotain näkyvää. Jotain oikeasti käsinkosketeltavaa.
Olin aina rakastanut seurata erilaisia remppaohjelmia, joista Kanadan "Remppa vai Muutto" oli yksi ehdottomia suosikkejani. Rakastin Jillian Harriksen ja Todd Talbotin yhteiskemiaa. Haaveilin jokaisen ohjelman aikana, kuinka haluaisin jonain päivänä olla kuin Jillian Harris. Askeleen lähemmäksi toivettani pääsin hakeutuessani opiskelemaan AJK:n sisustussuunnittelulinjalle. Koulutus kesti kuusi kuukautta. Ainoa haittapuoli koulutuksessa oli se, että sieltä ei valmistunut tutkintoon. Itse koulu oli aivan loistava ja sain todella hyvät eväät jatkoa varten. Koulutuksen jälkeen minulla oli haaveena aloittaa oma sisustussuunnittelutoimisto, mutta rohkeus lopulta jäi puuttumaan.

AJK:ssa opiskellessani kirjoittelin blogia nimellä HopeaSiipi Design. Nyt jälkeenpäin harmittaa, että poistin kyseisen blogin samoihin aikoihin kun rohkeuteni hypätä kohti uutta tuntematonta romahti. Onneksi kuitenkin säilytin kaikki koulutuksen aikana tekemäni piirustukset ja suunnitelmat. Nämä kuvat, jotka laitan tähän blogitekstiin, ovat kaikki minun tekemiä ja osa kokonaista portfoliota, jonka kokosin kuuden kuukauden koulutuksen aikana.
Hakemuksena kouluun oli piirtää huone sisustuksineen. Innostuneena piirsin kolme erilaista kuvaa, joista tässä on niistä kaksi. Näiden piirustusten avulla pääsin sisään.

Koulutuksen aikana meidän jokaisen piti tehdä yhdelle asiakkaalle sisustussuunnitelma heidän toiveidensa pohjalta. Työ aloitettiin etsimällä asiakas ja haastattelemalla häntä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ollut toteuttaa lopullista suunnitelmaa, vaan saada kokemusta siitä, kuinka suunnitelmat tehdään ja minkälaisia asioita tällainen kokonaisuus vaatii. Vaikka olisihan se ollut aivan ihanaa saada toteuttaa kokonainen asunnon remontti omien suunnitelmien pohjalta.
Tosin mistä tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt minulla on kokemusta sisustussuunnittelusta ja opiskelen sisustajaksi. sisustajan opinnoissa opitaan pystyttämään väliseiniä, tekemään erilaisia remontteja, asentamaan kiintokalusteita, maalaamaan, tapetoimaan jne. Ehkä tulevaisuudessa voinkin toteuttaa itse tekemäni sisustussuunnitelmat asiakkailleni. Itse pidän ainakin yhtenä suurena valttikorttina sitä asiakkaan näkökulmasta katsottuna, että asiakas saisi yhdestä paikasta tarvitsemansa palvelut, eikä hänen tarvitsisi yhteensovittaa useita monia urakoitsijoita. Mutta nyt takaisin itse asiaan eli:
Tilan muutossuunnitelma
Jo valmiiksi rakennetun talon muutoksissa on erilaisia asioita joita tulee ottaa huomioon. Kuten yksi tärkeimmistä on huomioida kantavat seinät sekä seinien sisällä menevät sähköjohdot. Joskus suunniteltuja muutoksia ei voida toteuttaa, seinien sisällä menevien johtojen, putkien tms. tekniikan vuoksi.
Tilan muutossuunnitelmat sisältävät muun muassa kiintokalusteiden purkua, seinien kaatamista tai väliseinien rakentamista liian avoimeen tilaan. Pohjapiirustukseen purettavat kohteet piirretään merkkaamalla ne pistein.
Kiintokalustesuunnittelu
Kiintokalustesuunnittelussa on tärkeää ottaa tarkat mitat kalustettavasta tilasta. Kaikki mahdolliset ilmastointikanavat, pistorasiat, vesijohtojen vedot ja etenkin ikkunat ja ovet on otettava huomioon. Silloin kun tilassa on jo alustavasti kiinto- ja vesikalusteet sijoitettuna, se rajoittaa jonkin verran luovaa suunnittelun vapautta. Jos esim. wc-kalusteiden paikkaa halutaan muuttaa, se maksaa aina enemmän, sillä viemäröinti on tehtävä uudelleen ja se vaatii lattian avaamista. Pistorasioiden paikkaa voi toki muuttaa, mutta sekin vaatii aina sähkömiehen paikalle tuloa. Mitä enemmän rahaa pystytään remonttiin laittaa, sitä kattavamman ja isomman muutoksen voi saada aikaan.
Kiintokalusteiden suunnittelussa on aina tiedettävä tarkkaan käytetäänkö jotain valmista mallistoa vai räätälöidäänkö tilaan tulevat kalusteet puusepänverstaalla. Suunnittelussa on myös noudatettava tiettyjä mittoja, joiden mukaan suunnitelmat tehdään. Esimerkiksi työtason korkeus tulisi olla 85-95 cm välissä, josta 90 cm on korkeus, joka sopii useimmille käyttäjille.




MoodBoard ja huonekortti
MoodBoard (tai kollaasi) on oiva apuväline, jonka avulla voidaan helposti näyttää haluttu tunnelma ja kokonaisuus. Huonekortti on taas apuväline, jossa on kattavasti tietoa mitä kullekin huoneelle on ajatuksena tehdä. Huonekortissa on tietoja kuten:
- millä maalilla keittiön ikkunankarmit maalataan
- minkälaiset koristelistat katonrajaan asennetaan, listojen tuotenumerot, menekki, hinta sekä myyjä
- maininta lattiapintojen mahdollisten vaurioiden korjaamisesta ja tuotteista joilla korjaus suoritetaan
- keittiön välitilaan asennettavien laattojen malli, koko, menekki, hinta, myyjä jne




Valaistussuunnitelma
Valaistuksella on todella suuri merkitys tilaan. Erilaisilla valaistuksilla pystytään vaikuttamaan tilan tunnelmaan erittäin tehokkaasti. Valaistuksen avulla voidaan myös häivyttää tai korostaa erilaisia pintoja. Valittavan värilämpötilan avulla tilaan voidaan saada lämmin tai kylmä värilämpötila. Värilämpötilan voi valita 1700 -6500 kelvinin välistä.
- 1700-3000 lämmin keltainen (vanhat hehkulamput), soveltuu makuu-ja olohuoneen valaistukseksi.
- 4000 - 4500 K, neutraali valkoinen, soveltuu erinomaisesti työvaloksi ja lukuvaloksi. Soveltuu eteiseen, keittiöön ja kylpyhuoneeseen.
- 5000 - 6500, vastaa keskipäivän luonnonvaloa. Tämä valaistus toistaa kaikki värit niiden luonnollisissa sävyissä ja näyttää tarkasti erilaiset yksityiskohdat. Soveltuu muun muassa lukuvaloksi tai hyvin tarkkaa työtä kuten esim. pienoismallien rakentamiseen. Tämä värilämpötila soveltuu myös valoksi, kun halutaan korostaa jotain tiettyä aluetta tai tilaa.


Valaistusta suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon eri tilojen värilämpötilat ja minkälaisia käyttötarkoituksia huoneella on. Huoneeseen voidaan asentaa erilaisia valonlähteitä, joita otetaan käyttöön sitä mukaa, mitä tilanne vaatii. Tunnelmavaloina soveltuu hyvin vähäisempikin kelvinin määrä. Tarkkuutta vaativissa työtehtävissä, kuten piirtämisessä tai pienoismallien rakentelussa kannattaa vähintään omalle työpöydälle hankkia lisävalo.
Nykyään myös erilaiset RBG-valot tuovat kivaa tunnelmaa ja auttavat vaihtamaan tilan tunnelmaa nopeasti ja tehokkaasti.
Piha-alueen suunnittelu
Asuessamme rivitaloasunnossa halusin kokemuksen vuoksi tehdä piha-suunnitelman. Tästä on jo useampi vuosi aikaa, mutta piirustukset ovat yhä tallessa. Silloiseen taloyhtiöön oli tulossa piharemontti, joten kysyin muiden asukkaiden suostumusta tehdä itse pari suunnitelmaa pihan ulkoasun kohentamiseksi. Olin myös mukana tässä projektissa kun pihasuunnittelija tuli tekemään alkukatselmointia ja tekemään omaa arviota mitä pihalle voisi tehdä sen ilmeen kohentamiseksi.



Piharemontti ei tuolloin kuitenkaan toteutunut, ja kerkesimme muuttaa kyseisestä asunnosta nykyiseen omakotitaloomme. Aina joskus käymme pyörähtämässä vanhan asuntomme luona ja katsomassa onko mitään muutoksia pihapiirin tapahtunut.
Iloisin remppaterveisin
Marika, Vajilla Art