Vapaa-ajan puuhasteluja

13.01.2025

Täytyy myöntää, että rakastan puuta materiaalina todella paljon. Koulunaloituksen myötä innostukseni on vain kasvanut entisestään ja projekteja pukkaa aina kun liikenee pienikin rakonen päivittäisiin rutiineihin. 

Tuppeensahattu olohuoneen pöytä

Bauhaus on yksi suosikkikauppani. Aina siellä käydessäni käyn katsastamassa sisustuspuuosaston, vaikken välttämättä sillä kertaa mitään ostaisikaan. Muutama vuosi sitten olin jouluksi ostanut joulupöytään koristeeksi ja kattausalustaksi kaksi tuppeensahattua mäntylautaa. Joulun jälkeen, heivasin laudat kaapin päälle odottamaan taas seuraavaa kertaa.

Yksi päivä sain idean, haluan päästä eroon Ikean lasisesta Vittsjö-sohvapöydästä, haluan saada tilalle jotain luonnollista. Jotain mikä toisi luontoa lähemmäksi sisätiloihin. Muistin, että minullahan on tuppeensahattua lautaa kodinhoitohuoneen kaapistojen päällä jemmassa ja eikun tuumasta toimeen. Nopean tsekkauksen jälkeen, huomasin että eihän ruokapöydän koristeena ollut lauta olekaan tarpeeksi leveä sohvapöydäksi. Se saisi luvan jäädä vielä odottelemaan seuraavaa innovaatiota. Ei muuta kuin Bauhaussiin! 

Suunnittelua, pähkäilyjä ja toteutus

Oletteko koskaan nähneet jokipöytiä? Ne ovat uskomattoman upeita. Niiden valmistukseen vain kuluu todella suuri määrä epoksia ja suomessa epoksin litrahinta on aika suuri. Tällaisen pöydän haluan kyllä vielä joku päivä toteuttaa, mutta sen aika ei ole vielä. Jokipöytä ajatuksesta sainkin idean tehdä vesiputoustyyppisen olohuoneen pöydän jossa puun kuviointi jatkuu katkeamatta pöydän jalkaosaan. 

Sohvan istumakorkeus on 40 cm joten sohvapöydän korkeus olisi hyvä olla samaa tasoa. 

Työn vaiheet: 

- Ensin oli löydettävä halutut kalustejalat pöydän toiselle puolelle. Bauhaussista löysinkin sopivat mustat pinnijalat, joiden korkeus oli 40 cm. 

- Koska laudasta leikataan osa toiseksi pöydän jalaksi, oli lauta jiirattava oikeasta kohtaa 45 asteen kulmaan. Leikkaamiseen käytin pöytäpyörösahaa. Koska Bauhaussista ostettujen pinnijalkojen korkeus oli 40 cm, mittasin tuppilaudasta 43 cm ja katkaisin laudan mitan kohdalta 45 asteeseen. Ja 43 sen vuoksi, koska levyn korkeus on 3 cm. 

-  Pidempi osa ei tietenkään suoraan käynyt jatkopalaksi paitsi ympäri kääntämällä, joten katkaisin mahdollisimman läheltä pidemmän osan laudan reunaa jiiraten vastakkaiseen suuntaan 45 astetta. 

- Pöydän jalkaosan ja päällisen hion molemmin puolin ensin 120, 180 ja 240 karkeudella. Tämä sen vuoksi, että sain pinnasta mahdollisimman siloisen ja hiontajäljet eivät tule näkyviin kunhan karkeuden maximiväli pysyy 60 pisteessä.

- Hionnan jälkeen kiinnitin pinnijalat pöytälevyyn. Levitin puuliimaa kulmaan leikattuihin osiin ja liitin yhteen ja annoin kuivua. Pöytälevyn alle liitoksen kohdalle liimasin liitospalan antamaan lisätukea. Sen jälkeen porasin sopivan pienet mutta tukevat ruuvit, jotta liimaussauna ei pääse hajoamaan jos joku vaikka sattuisi pöydän päälle kaatumaan tai jokin painavampi tavara onnistuisi hajottamaan liimaliitoksen.

- Pöytäpinnan pinta´käsittelyaineeksi valitsin Osmo color puuvahan ja väriksi mahonki (3138 Mahonki). Vahan levittämiseen käytin K-raudasta ostettua vaahtomuovisivellintä.

Loppusilaukseksi tein pöydälle Bauhaussista ostetusta Tiikki puukiekosta pienen jalallisen pöydän koristeita varten. Jalkoina käytin Sinellistä ostettuja isoja puuhelmiä, jotka kiinnitin kuumaliimalla. Tiikkikiekon pintakäsittelynä käytin Parafiiniöljyä ja toki hion pinnan ensin samalla tavalla kuin itse pöytäpinnankin (120, 180 ja 240). 

Iloisin remppaterveisin

Marika Granlund, Vajilla Art